23.01.2016

Shift feat Ruby - Urca si coboara

Shift si Ruby au lansat piesa „Urca si coboara”, cu tot cu clip. Dar din pacate (pentru ei), au starnit o multime de reactii negative.

Sursa: ZuTV
Daca nu ma credeti si ca sa nu ziceti ca sunt hater, va las cateva exemple din comentariile postate de internauti pe YouTube la acest clip.

Sursa: YouTube

Eu as vrea sa le fac o sugestie celor doi: nu mai bine relansati piesa, dar de data asta sa ii faceti versurile in engleza? Poate asa suna mai bine...

Hai sa facem un exercitiu de imaginatie. Refrenul incepe cam asa:

Fata, fa cum fac piesele-n topuri 
Urca si coboara, urca si coboara 
Fata, fa cum fac lifturile-n blocuri 
Urca si coboara, urca si coboara 

Acum hai sa incercam sa traduce aceste cuvinte si sa le adaptam:

Girl, you do it like the songs in the charts 
Go up and down, up and down 
Girl, you do it like the elevators 
Go up and down, up and down 

Iar apoi refrenul continua cam asa:

Urca si coboara, urca si coboara 
Urca si coboara, sus, jos 
Urca si coboara, urca si coboara 
Urca si coboara, sus, jos 

Asa ca am putea sa le traducem cam asa:

Go up an down, up and down 
Go up and down, up and down. 

Nu suna mai bine asa? :-)

Inca o chestie. Inteleg ca Shift are o pasiune pentru lifturi. Sau o fantezie. De fapt, nici nu vreau sa aflu de ce lifturile reprezinta lait-motivul piesei. Ideea e ca lui ii place ca femeia din langa el sa se miste precum lifturile: sus si jos.

Problema mea este ca lifturile se mai si blocheaza din cand in cand. Asa ca ma intreb: Ce face Shit in astfel de cazuri? Suna un prieten? Intreaba publicul? Apeleaza la Depanero? Sau se descurca singur?



Chiar daca consideri ca versurile astea nu suna bine in nicio limba, merita totusi sa asculti in continuare piesa. De ce? Pentru ca prima strofa a lui Shift e o arta (decorativa) pura!

E Shift, baby, febra de sambata seara 
Urca si coboara, urca si coboara 
Romania orientala, sushi 
Sus si jos, sus si jos 
Bagabontis style 

Caldura mare, mon cher, da’ nu-i Dubai 
Hai da-mi un Cuba lejer, dar fara pai 
Ca paiu’ meu e mai tare, bonsai 

Da, despre ultimele doua versuri vrea sa vorbesc. Da, despre „paiul” lui Shift. El zice aici ca nu vrea pai la cocktail, pentru ca are deja unul, care e mai tare si apoi il compara cu un bonsai.

Sursa: Bustle.com

Probabil ca el s-a gandit la faza pe care filmele si clipurile muzicale occidentale au promovat-o ca fiind supersexualizata: O fata, in bikini, la piscina, band dintr-un pahar cu un pai, te face sa te gandesti la sex oral.

Sursa: Funnyjunk,com
Problema este ca Shit nu e Jason Derulo, asa ca nu prea a reusit sa contureze o imagine „fierbinte” cu aluziile sale din aceste versuri.

Sursa: Pandawhale.com
Iata de ce:
  • Cand zici pai, asta te duce cu gandul la ceva subtire. Nici paiul de fan, nici paiul cu care bei cocktailuri nu sunt lucruri prea groase... 
  • Shift isi compara „paiul” cu care este dotat (imi cer scuze daca v-am facut sa va imaginati anumite chestii!) cu un bonsai. Insa daca ar fi dat o simpla cautare pe Google, atunci ar fi realizat cat de nefericita e aceasta comparatie. Din multe motive. 
Potrivit Wikipedia, Bonsai este arta si stiinta de a creste plane si arbori miniaturali, prin cresterea acestora fortata in spatii mult mai rastranse decat sunt necesare in mod natural dezvoltarii lor. Arborii de bonsai sunt cunoscuti mai ales pentru formele lor diverse, care sugereaza de cele mai multe ori varsta inaintata, chiar daca realitatea nu e asa.

Sursa: Japan Times
Am subliniat cuvintele care arata cat de nefericita e comparatia „paiului” cu un bonsai. Dar hai sa dezvoltam un pic.

Arborii astia sunt mici in comparatie cu alte specii. Un bonsai are intre cativa centrimetri si cativa metri pentru ca, practic, nu trebuie sa creasca mai mult decat inaltimea unei incaperi. Daca il pui langa un mar din gradina, poti sa confunzi bonsaiul cu o ramura abia rasarita. Si sa nu uitam ca e o arta, deci bonsaiul are rol decorativ. De-co-ra-tiv! In plus, aceste plante au adesea forme ciudate.

In concluzie, ce a reusit sa ne transmita Shift prin comparatia cu un bonsai?

Ca „paiul” sau e mic in comparatie cu al altora, e subtire, are rol decorativ si aspect imbatranit. Oare asta a vrut sa zica? Stai, nu. A zis ca e tare. Dar nu stiu la ce s-a referit: „tare” la sens propriu, sau la figurat? L-as sfatui pe Shift ca data viitoare cand vrea sa faca o aluzie si sa transmita senzatia de ceva tare, sa foloseasca piatra ca element de comparatie. ;) (Tare ca piatra, iute ca sageata, ma-ntelegi? Pac-Pac).

Sursa: Reddit.com
Si acum sa trecem si la partea Rubynei... Daca versurile lui Shift ar fi trebuit traduse in engleza (sau rescrise complet, las asta la alegerea voastra), strofa Rubynei ar trebui tradusa in romana. Poate ca ea vrea sa faca referire la Turnul din Babel si de-asta vorbeste intr-o romgleza spanioliceasca (da, pana si eu pot sa inventez chestii aiurea).

Ruby stinge lumina Ruby stinge lumina 
Cand ma trezesc, lumea se culca-n China 
Unu’, shot, doi, shot, trei, shot, patru 
Stii ca fata nu face tot ce vrea baiatu’ 
E sextaz, misca-te pe bass 
Fa ca un diavol tazmanian 

Ne vedem mañana, tranquila, baby 
Niste chill mary 
Tot ce-ti trece prin cap 
Repede de tot, adica ASAP 
Clubu’ asta-i mic si eu nu-ncap 
Urca si coboara, bus stop 

 Pffffffffffff!!!! Trebuie sa fii poliglot ca sa intelegi ce vrea sa zica fata asta. Iar asta poate fi un lucru bun. Pana la urma, tinerilor din ziua de azi nu le prea place cartea... Bravo, Ruby! Nota 10 pentru efort! (Va rog sa dati voi note pentru versuri :-) ).

Sursa: Pinterest
Lasand toate acestea la o parte, beat-ul e bun. Bun-bun! In plus, aduce un alt stil in mainstream, anume trap. Da, unii zic ca seamana cu piesa lui Kanye, „Mercy”, insa asta poate fi trecuta cu vederea.

Cel putin pentru mine, pentru ca posturile radio si cele tv sunt inundate de acelasi gen: pop-dance. Nu tu rock, nu tu hip-hop, nu tu r&b. Asa ca o piesa in alt stil muzical e o gura de oxigen pentru ascultatorii care vor diversitate. Asa ca mine. Daca versurile ar fi fost mai inspirate, as fi jubilat.

Sursa: Tumblr
In orice caz, cred ca Shit si alti artisti ar putea sa foloseasca mai multe elemente de trap in viitoarele lor piese. Ganditi-va ce succes a avut Fetty Wap cu „Trap Queen” in SUA (locul 2 in Billboard Hot 100, dublu disc de platina).

Genul asta muzical prinde la public, iar eu as vrea sa aud si ceva fresh in materie de sound la radio. Deci, as putea spune ca „Urca si coboara” e mielul de sacrificiu pentru a face cunoscut trap-ul in Romania. S-ar putea sa fie de bine. Sa vedem ce-o urma... 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...